Zo geef je het beste feedback aan leerlingen

Veel feedback geven aan je leerlingen zal je leerlingen helpen in hun ontwikkeling. Maar hoe geef je je leerlingen nou effectief feedback? In dit artikel kun je daar meer over lezen.

Geef een duidelijk doel van de les

Als de kinderen van te voren weten wat het doel is van een les dan kunnen ze na afloop van de les beter reflecteren op wat ze tijdens de les geleerd hebben en op hun gedrag tijdens de les. Hoe beter de kinderen kunnen reflecteren hoe beter jij ze feedback kunt geven.

Creëer een band met de leerlingen

Probeer een situatie te creëren waarin jij de leerlingen feedback geeft, maar waarbij het ook mogelijk is om feedback van de leerlingen te krijgen. Je kunt als leraar zijnde namelijk ontzettend veel leren van je eigen leerlingen. Maar het is wel belangrijk dat je hiervoor open staat.

Feedback is niet altijd positief

De feedback die jij aan je leerlingen geeft hoe niet perse altijd positief te zijn. Leerlingen maken veel leermomenten mee en als ze iets verkeerd doen dan is het belangrijk dat ze hierop gewezen worden. Uiteraard moet de feedback altijd opbouwend zijn en geen harde kritiek. Kinderen zijn kind om fouten te maken en hier vervolgens wat van te leren.

Ga in gesprek

Ga effectieve leerlingbesprekingen aan. Zodat het geen platte feedback is, maar deze ook echt onderbouwd is. Het gesprek is een belangrijk onderdeel van het feedback geven. De leerling moet er namelijk ook echt wat aan hebben en niet naar huis gaan met een naar gevoel.